Vedtægter

Vedtægter for Amager Fælleds Venner vedtaget den 04. August 2020 med ændringer 19. april 2022 og 11. april 2023

1. Navn og hjemsted

1. Foreningens navn er Amager Fælleds Venner

2. Foreningen har hjemsted i Københavns Kommune

2. Formål

1. Foreningens formål er at arbejde for bevarelsen af byernes vilde naturområder i Danmark, samt hermed relateret aktiviteter.

2. Det er bestyrelsens skøn om et naturområde er omfattet af stk. 1, ovenfor, men udgangspunktet er at naturområdet skal indeholde vild natur, der med den rette naturpleje kan fremme den oprindelige, hjemmehørende og naturligt migrerende flora og fauna. Et eksempel herpå er Amager Fælled men kan efter bestyrelsens skøn også være andre naturområder i Danmark.

3. Foreningen

1. Foreningens fokusområder for de af bestyrelsen valgte naturområder, er at bidrage til en bred folkelig opbakning ved:

a) aktiv deltagelse i beskyttelse af arts- og oplevelsesrigdommen i de udvalgte naturområder.

b) at borgere og myndigheder og andre relevante personer aktivt tager ansvar og er en del af løsningen til at bremse den nationale og globale biodiversitetskrise.

2. Foreningen arbejder aktivt for at man i de af bestyrelsen valgte relevante naturområder:

a) indsamler og formidler viden om biodiversiteten.

b) beskytter og udvikler biodiversiteten.

c) formidler oplevelser centreret omkring biodiversiteten.

d) indgår i en konstruktiv dialog med relevante interessenter for bevarelsen og udvikling af naturområderne.

e) tilsikre at den daglige drift tilrettelægges og udføres så det fremmer områdets biodiversitet.

3. Foreningen er landsdækkende (og dermed en landsforening). Bestyrelsen kan beslutte at et udvalgt naturområde skal organiseres som en underafdeling af foreningen. Alternativt kan der oprettes en lokalforening, som en del af Amager Fælleds Venner, i tilknytning til det relevante naturområde, med deres eget navn og bestyrelse. Lokalforeningen skal udpege minimum 2 bestyrelsesmedlemmer.

4. Medlemskab

1. Alle der støtter arbejdet for bevarelse af og udvikling af grønne naturområde kan blive medlem af foreningen.

2. Medlemskab forudsætter betalt kontingent.

3. Medlemmer der modarbejder foreningens formål kan ekskluderes. Midlertidig eksklusion kan besluttes med enstemmighed i bestyrelsen. Endelig eksklusion af et medlem kan foretages på en generalforsamling med 2/3 flertal blandt de fremmødte.

5. Kontingent og donationer

1. Kontingentet omfatter et indmeldelseskontingent. Generalforsamlingen kan vedtage, at der også skal betales et årligt kontingent.

2. Både indmeldelseskontingentet og det årlige kontingent fastsættes på generalforsamling.

3. Foreningen kan modtage donationer. Donationer giver ikke nogen medlemsrettigheder.

6. Bestyrelsen

1. Bestyrelsen består af 3-5 medlemmer inklusive formand og kasserer

2. Formand og kasserer vælges på generalforsamlingen. Ellers konstituerer bestyrelsen sig selv med en sekretær og med andre ansvarsområder efter behov.

3. Valgperioden for bestyrelsesmedlemmerne er 2 år. Formand og kasserer vælges i henholdsvis ulige og lige år. Halvdelen af pladserne besættes i ulige år og den anden halvdel af pladserne i lige år. Ved ulige antal pladser i bestyrelsen besættes der i ulige år en plads mere end i lige år.

4. Der vælges hvert år to suppleanter. De vælges for en etårig periode.

5. Bestyrelsen kan, hvis formanden og kasserer i en periode ikke kan varetage deres opgaver udpege en fungerende henholdsvis formand og kasserer, der fungerer indtil næste ordinære generalforsamling. Bestyrelsen kan vælge at indkalde en ekstraordinær generalforsamling til valg af formand og/eller kasserer.

7. Bestyrelsens virke

1. Formanden forestår indkaldelser til møder i bestyrelsen og koordinationsgruppen med angivelse af dagsorden. Efter aftale med formanden kan et andet medlem forestå dette.

2. Møder i bestyrelsen skal normalt indkaldes med 14 dages varsel. Møder kan dog indkaldes med kortere varsel, hvis det accepteres af bestyrelsesmedlemmerne.

3. Kassereren fører foreningens regnskab og forvalter på foreningens vegne foreningens midler.

4. Bestyrelsen kan udpege en person, der bistår kassereren inden for vedtagne retningslinjer. Ved kasserens forfald overtager formanden opgaverne indtil ny er valgt.

5. Bestyrelsen træffer beslutninger ved almindeligt stemmeflertal. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af medlemmerne er til stede, herunder formanden eller kasseren.

6. Bestyrelsen oppebærer ikke noget honorar.

7. Bestyrelsen træffer fornødne aftaler med enhver fysisk eller juridisk person eller andre vedkommende.

8. Bestyrelsen disponerer over foreningens midler efter bedste skøn til varetagelse af foreningens tarv og fremme af dens formål.

9. Bestyrelsen står for de overordnet administrative opgaver i foreningen og indgår i et tæt samarbejde med koordinationsgruppen om foreningens udadvendte repræsentation.

10. Der afholdes mindst seks bestyrelsesmøder hvert kalenderår.

8. Koordinationsgruppen

1. Koordinationsgruppen varetager udviklingen af foreningens politik for de opgaver, der er nævnt i §2 og §3.

2. Koordinationsgruppen varetager koordineringen mellem foreningens arbejdsgrupper

3. Koordinationsgruppen består af repræsentanter for bestyrelsen og repræsentanter for arbejdsgrupperne, der i forvejen er medlem af Amager Fælleds Venner.

4. Beslutninger i koordinationsgruppen træffes så vidt muligt ved konsensus. Hvis dette ikke er muligt, træffes beslutninger ved simpelt flertal.

5. Medlemmer af koordinationsgruppen er selvsupplerende.

9. Koordinationsgruppens virke

1. Koordinationsgruppen sørger for at

a) Orienterer og arbejde tæt sammen med bestyrelsen, om de opgaver der er udstukket til de nedsatte arbejdsgrupper.

b) Vælger talspersoner, fra koordinationsgruppen, der kan formidle foreningens holdninger og beslutninger.

c) Oprette arbejdsgrupper der kan varetage foreningens opgaver.

d) Vurdere forslag fra medlemmerne om oprettelse af nye arbejdsgrupper.

e) Støtter arbejdet i arbejdsgrupperne og godkender det endelige resultat.

f) Søger om de nødvendige midler til arbejdsgruppernes virke.

g) Tilsikre at arbejdsgrupperne arbejder inden for rammerne af foreningens §2 og §3.

10. Arbejdsgrupper

1. Arbejdsgrupperne varetager ad hoc-opgaver

2. Alle kan forslå oprettelse af nye arbejdsgrupper

3. Det kræver ikke medlemskab for at indgå i en arbejdsgruppe

4. Alle arbejdsgrupper har en direkte kontakt til Koordinationsgruppen

5. Medlemmer af Amager Fælleds Venner, som indgår aktivt i en arbejdsgruppe, har mulighed for at blive optaget i Koordinationsgruppen.

11. Tegning, hæftelse og økonomihåndtering

1. Foreningen forpligtes ved underskrift af 2 bestyrelsesmedlemmer, hvoraf den ene skal være formanden eller den fungerende formand. I økonomiske sager tegnes foreningen af formanden og kassereren eller ditto fungerende.

2. Kassereren har fuldmagt til at modtage betalinger til foreningens konti. Kassereren har sammen med en af bestyrelsen valgt person fuldmagt til at foretage betalinger/hævninger på foreningens konti. Ved sygdom eller bortrejse kan bestyrelsen bemyndige formanden eller et andet medlem af bestyrelsen til i en fastsat periode at godkende betalinger/hævninger og modtage betalinger i stedet for kassereren.

3. Formanden og kassereren kan i forening give den, der bistår kasseren tilsvarende fuldmagt.

4. Foreningens midler indsættes på en konto i et pengeinstitut.

5. Foreningen hæfter kun for sine forpligtigelser med foreningens formue. Der påhviler ikke foreningens medlemmer eller bestyrelsen nogen personlig hæftelse.

12. Ordinær generalforsamling

1. Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed i alle anliggende og afholdes en gang årligt, inden udgangen af april måned.

2. Indkaldelse til ordinære generalforsamling skal ske med 21 dages varsel med angivelse af dagsordenen og med ordlyden af eventuelle forslag fra bestyrelsen. Varslet skal være skriftligt og sendes elektronisk.

3. Forslag, der ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling, skal være indsendt elektronisk og i skriftlig form til formanden senest 10 dage inden generalforsamlingen og straks efter udsendes til medlemmerne.

4. På den ordinære generalforsamling aflægges beretning og regnskab. Der foretages valg af medlemmer til bestyrelsen efter bestemmelserne i §6 samt valg af op til to revisorer.

5. Dagsordenen for den ordinære generalforsamling skal minimum indeholde følgende punkter:

1. Valg af dirigent

2. Valg af referent

3. Bestyrelsens beretning

4. Forlæggelse og godkendelse af regnskab

5. Valg af formand

6. Valg af kasserer

7. Valg af medlemmer til bestyrelsen

8. Valg af suppleanter til bestyrelsen

9. Valg af revisorer og eventuel suppleant til denne

10. Eventuelt

6. Valgbare er medlemmer over 18 år, der er fremmødt på generalforsamlingen eller skriftligt har tilkendegivet at de vil modtage valg. Den stiftende generalforsamling kan afvige fra kravet om fremmøde eller skriftlig tilkendegivelse.

7. Beslutninger træffes ved almindeligt stemmeflertal. Vedtægtsændringer kræver kvalificeret flertal jf. §15. Beslutning om foreningens opløsning skal følge bestemmelserne i §16.

8. Stemmeberettigede er alle medlemmer af foreningen. Der kan ikke stemmes med fuldmagt.

9. En generalforsamling er beslutningsdygtig, hvis den er indkaldt rettidigt.

13. Ekstraordinær generalforsamling

1. Ekstraordinær generalforsamling kan indkaldes med 14 dages varsel af bestyrelsen med angivelse af dagsorden og ordlyden af forslag.

2. Hvis halvdelen af medlemmerne anmoder om afholdelse af en ekstraordinær generalforsamling, skal bestyrelsen indkalde den til afholdelse senest 21 dage efter anmodningen med mindre andet er aftalt med repræsentanter for de der anmoder om afholdelse af generalforsamlingen. Medlemmer, der anmoder om ekstraordinær generalforsamling skal i fællesskab angive repræsentanter.

3. Regler for beslutninger, beslutningsdygtighed og stemmeberettiget er som for den ordinære generalforsamling.

14. Revision

1. Foreningens regnskab revideres en gang årligt. Revisionen skal udover almindelig revision af midlernes håndtering også fortage en vurdering af om midlerne er brugt i overensstemmelse med foreningens formål.

15. Vedtægtsændringer

1. Vedtægtsændringer skal almindeligvis vedtages med 2/3 flertal blandt de fremmødte på generalforsamlingen.

2. Ændringer i foreningens formål (§2) kan kun vedtages med ¾ flertal blandt de fremmødte på generalforsamlingen.

3. Ændringer af vedtægternes §16 skal følge proceduren i §16. Vedtægter for Amager Fælleds Venner vedtaget den 04. August 2020 med ændringer 19. april 2022 og 11.april 2023

16. Foreningens opløsning

1. Foreningen kan kun opløses på en lovlig indkaldt generalforsamling og kun såfremt 2/3 af foreningens stemmeberettigede er til stede og ¾ stemmer herfor.

2. Hvis generalforsamlingen ikke er beslutningsdygtigt til beslutning om foreningens opløsning, indkaldes til en ny generalforsamling med 8 dages varsel. Indkaldelsen kan tidligst ske på dagen for den ordinære generalforsamling og skal ske senest 14 dage efter den ikke beslutningsdygtige generalforsamling. På denne generalforsamling kan foreningens opløsning træffes, hvis 3/4 af de fremmødte stemmeberettigede medlemmer stemmer herfor.

3. Ved foreningens opløsning realiseres alle foreningens aktiver og alle aktiver overdrages til Danmarks Naturfredningsforening.