Apion meliloti

Jeg har altid holdt meget af Snudebiller (Curculionidae). De ser så søde og venlig ud med deres lange næser, men jeg kan forstå at de fleste landmænd og haveejere skiftevis frygter og hader de små væsner. Mange væsner, som ellers bekæmpes med alle midler i det meste af landet, finder ly i de få lommer af vild natur, vi har tilbage. Et af de steder er Amager Fælled og her kan Snudebillerne være i fred og gøre det som Snudebiller nu engang gør. Hvilket for langt de flestes vedkommende er at spise en masse planter og det er nok årsagen til at landmænd og haveejere forbander de små kræ langt væk.

Snudebille er betegnelsen for en familie af biller og i denne familie findes der over 50.000 forskellige arter på verdensplan. Det er ret mange, og Snudebiller kommer da også ind på en tredjeplads over de mest artsrige familier i verden. Godt gået lille Snudebille. Her i landet lever der flere end 450 arter af Snudebiller og en af dem er altså den lille Apion meliloti. Man kan altid kende en Snudebille på dens lange næse, som selvfølgelig har givet den familienavnet, derudover kan arterne se meget forskellige ud. Nogle har striber, nogle er helt sorte, nogle er grønne, orange og brune andre igen er postkasserøde i farven. Alle Snudebiller er ret små væsner, de mindste helt ned til 1 mm og de største omkring 40 mm. De største danske Snudebiller bliver omkring et par centimeter store. Stor nåletræssnudebille (Hylobius abietis) bliver f.eks. op til 1,5 cm i sin voksne form.

Snudebiller hører til insekterne (Insecta) og de forvandler sig derfor i løbet af deres liv. Snudebiller begynder således deres liv inde i et æg, som lægges på en værtsplante. Nøddesnudebillen (Curcurlio nucum) lægger sine æg inde i umodne hasselnødder, hvilket må siges at være en ret smart strategi, for både æg og senere larve er så beskyttet af nøddeskallen. Det er ofte Snudebillens larver folk ikke bryder sig om, for de spiser planter vi også gerne vil have fingrene i, f.eks. nødder. Og de spiser mange planter! En larve har brug for en masse energi inden den skal til næste stadie i livet -puppen. Så når man finder hasselnødder med små runde huller, så er det Nøddesnudebillens larver der har været på spil. Nøddesnudebillen er den af vores hjemmehørende Snudebiller med den længste næse og dermed ret genkendelig. Alle Snudebiller forvandler sig fra larve til bille inde i en puppe, præcis som sommerfuglene gør det. Det er en utrolig og nærmest magisk proces, hvor larven går helt og aldeles i opløsning, for at blive samlet igen til en sommerfugl. Udviklingen fra æg til larve, og fra puppe til kønsmoden bille tager Snudebillen omkring to år. Larver og biller er for de fleste arters vedkommende aktive i sommermånederne, fra omkring maj til september, og de overvintrer i læ for elementernes rasen som æg og puppe. Nogle Snudebiller er aktive i længere perioder og kan ses hele året. Andre Snudebiller går i hi om vinteren og venter på bedre vejr.

En stor del af Snudebillernes larver lever udelukkende af en bestemt plante og ofte har de fået navn efter denne plante. Det gælder f.eks. Nellikegnaver (Hypera arator), Egeloppe (Rhynchaenus quercus) og Ellesnudebille (Cryptorhynchus lapathi), som dog ligeså gerne æder Pil som El. Egelopper har desuden fået navnet fordi de har veludviklede bagben og kan springe langt. Man kan godt forstå at landmanden som dyrker Kløver (Trifolium) til sine dyr bliver frustreret når en sværm af Snudebiller slår sig ned i hans mark, eller når skovhuggeren river sig i håret over Nåletræssnudebillen (Hylobius abietis), som æder sig igennem juletræsproduktionen, men problemet er jo ikke Snudebillen, den gør bare det den altid gør. Problemet er monokulturen. Når man har satset alt på kløver, eller hvede, eller kartofler eller juletræer, så bliver løsningen på trusler udefra jo ofte krig og gift. Måske man i stedet skulle satse mere på mangfoldighed? Så der også i landbrug og skovdrift er plads til både Juletræet og Snudebillen.

Hvis du har fået lyst til at møde en Snudebille, så er det bare om at komme ud på Amager Fælled og stikke snuden ned i de grønne planter, for de sidder og lurer alle vegne de små langnæsede væsner. Måske er det denne sommer du skal lege bille-bingo med børnene eller naboerne eller studiekammeraterne. Hvem finder flest billearter i løbet af juli?

Billede:

Oskar Zytnik -tak for lån af billede

Kilder:

"Insekter i Danmark", Hansen og Jørgensen, Gyldendal, 2015

https://en.wikipedia.org/wiki/Stenopterapion_meliloti

https://en.wikipedia.org/wiki/Brentidae

https://roedliste.au.dk/gpdata2.asp?ID=36

https://denstoredanske.lex.dk/snudebiller...

http://dyr.adippe.dk/insekter/biller/spidsmussnudebiller/

https://naturporten.dk/.../insekter/item/noddesnudebille

https://naturporten.dk/.../item/stor-naletraessnudebille

https://www.naturbasen.dk/art/7197/askesnudebille

https://www.naturhistoriskmuseum.dk/.../vinge.../snudebiller

Forrige
Forrige

Prikbladet perikon

Næste
Næste

Cikorie