Ask - Fraxinus excelsior

Det er ikke fordi, der vokser mange Asketræer på Amager Fælled, men der står nogle stykker langs med stien ved indgangen ved DR-byens metrostation. Måske er de indvandret selv, eller måske er de blevet plantet dengang kanalerne blev anlagt?

Når jeg begynder med Asketræet er det dels fordi, det var det først træ jeg lærte mig selv at identificere for nogle år siden, og dels fordi Asketræet er den nordiske mytologis verdenstræ. Mytologier verden over har hver deres eget verdenstræ, alle af forskellig art. Et verdenstræ vokser ind i alle verdener, det rækker fra underverdenen, til menneskenes verden og til gudernes verden, det er en akse, hvorom alting drejer, en korsvej, centrum og det holder sammen på det hele. Så jeg tænker, at Asketræet er et godt sted at begynde.

Asketræet elsker sol og vokser bedst, hvis der ikke er for meget skygge. Ofte vil man se andre mere busklignende træer og krat vokse op omkring Ask, som f.eks. fælledens Hvidtjørn, Brombær og Hyld, men træet vil helst ikke vokse samme med græs. Asketræet tåler vand udmærket, og foretrækker næringsrig jord med meget kvælstof, under optimale forhold kan det blive helt op til 40 meter højt. Han-træet har en lang lige stamme, hun-træet bliver mere kroget. Barken er glat og grålig, først sent i livet kan Askens bark blive skorpet og revnet.

Asketræets ved er stærkere end Egens og meget smidigt. Asketræ er blevet brugt i flere tusind år til bl.a. spyd, både og flyvemaskiner. Vikingerne sejlede således i både bygget af Ask og i dag er det en af Danmarks mest værdifulde træsorter. Men ak, Asken er syg. I mytologien om Asketræet er det slangen Nidhug, der ligger ved underverdenens brønd Hvergelmer og gnaver i en af de tre rødder. I den videnskabelige verden er det en svamp (Hymenoscyphus pseudoalbidus) som spiser af træet. Sygdommen kaldes "Asketoptørre" og har bredt sig til det meste af landet. Forskere ved Københavns Universitet arbejder på at udvikle et modstandsdygtigt Asketræ.

Selv midt om vinteren, hvor de fleste træer har trukket deres saft og kraft ned til rødderne, smidt bladene og står og venter på forårssolen kan man genkende Asken. Hvis du vil møde fælledens Asketræer, skal du holde øje med knopperne, for de er nemlig meget karakteristiske. Knopperne er sorte og sidder overfor hinanden på grenen. Der sidder yderligere en knop i spidsen og hvis man kigger på denne knop fra den rigtige vinkel, ligner gren og knop en hjortefod. Ifølge myten om verdenstræet lever der da også fire hjorte i dets grene, foruden andre væsner med hver deres særlige funktion. Nogle træer har stadig deres frugter siddende her om vinteren, eller resterne af dem i hvert fald, som i vinden giver en raslende lyd.

Der findes både han-Asketræer, hun-Asketræer og tvekønnede Asketræer. Man kan se forskel på dem, når de blomstrer. Blomsterne er bittesmå, lilla og sidder i klaser. Ask blomstrer inden det sætter blade, det er faktisk et af de sidste træer til at få blade, det sker først hen i juni. Bladene består af 9-13 savtakkede, aflange småblade, som sidder på samme stilk, dette kaldes et sammensat blad. Træets frugter har vinger. Der er tale om nødder og de sidder gemt inde i en vinge, som kan flyve dem langt væk med vinden. De spirer først nogle år efter landing på god jord.

Asketræet har vokset i Danmark i over 9000 år og træet kan blive op til 300 år gammelt.

Har du mødt Asketræet på din færd på fælleden? Har du billeder, viden og historier om Asken du vil dele med os andre?

Kilder:

"Danmarks træer og buske", Møller og Staun, Koustrup & Co, 2015

http://www.skoven-i-skolen.dk/.../ask-fraxinus-exc%C3...

http://www.naturporten.dk/.../danmark.../tr%C3%A6er/item/ask

Forrige
Forrige

Skarv - Phalacrocorax carbo