Løvsanger – Phylloscopus trochilus

Det er trist at tænke på, at samtlige Sangere (Sylviidae) i Danmark er på tilbagegang og har været det siden 1970'erne. Det er gift og ødelagte levesteder, som truer disse skønne sangfugle. Fuglene lever af insekter, men når insekterne er væk på grund af sprøjtemidler i villahaver, på offentlige områder og ikke mindst i landbruget, så forsvinder fuglene også. På Amager Fælled yngler både Tornsanger (Sylvia communis), Havesanger (Sylvia borin), Græshoppesanger (Locustella naevia), Kærsanger (Acrocephalus palustris) og Løvsanger, det gør området til en unik fuglekiggerlokation i København. Men nu trues Sangerne af brølende maskiner og en løbsk metrogæld.

Løvsangeren kommer normalt tilbage i april og maj, men i år er mange væsner tidligt på den, så vi kan vente ham tilbage når som helst. Han bliver her ikke længe, men trækker sydpå igen allerede sidst i juli, med hovedtræk i august og september. Der er altså tale om en sommergæst. Løvsangeren yngler i Europa og lever om vinteren i de tropiske egne af det afrikanske kontinent. Når fuglene ankommer til Fælleden går de straks i gang med at bygge rede og forsvare deres revir. Fuglene synger primært under pardannelse og vi har glæden af at lytte til deres smukke sang. Du kan høre hvordan Løvsangeren lyder her: https://www.fuglestemmer.dk/loevsanger/?type771 Måske har du allerede hørt ham synge i sommers? Måske glæder du dig hvert år til at lytte til deres sommersang?

Løvsangeren foretrækker at leve i unge skovområder, som lukker lys ned til skovbunden, så vegetationen skjuler reden. Fuglene foretrækker Birketræer og Pilekrat, og lever gerne i moseområder. Hun synes dermed meget godt om Amager Fælled, og vender tilbage hertil for at bygge rede. Reden bygges på jorden, ligesom Sanglærkens. Hun finder et sted, hvor vegetation i skovbunden kan skærme for reden. Reden bygges af tørt græs og fores med mos. Der er tale om en overdækket rede, som Husskadens (Pica pica), med et indgangshul i siden. Det er hunnen som udruger æggene, hvilket sker i løbet af ca. to uger. Ungerne forlader reden 12-15 dage senere. Selvom Løvsangeren kun er her ganske kort, kan et par sagtens nå at få to kuld unger på vingerne. Hvert kuld er på 5-8 unger, men det er langt fra alle der overlever.

Jeg møder ofte Sangere på Fælleden i sommerhalvåret, men de forskellige Sangere kan være ret svære at skelne fra hinanden, hvis man ikke er ekspert, ved jeg aldrig præcist hvem af dem, det er, men mon ikke jeg er stødt på Løvsangeren derude i det vilde? Hvis du vil møde Løvsangeren, må du være en smule tålmodig, for han er ikke tilbage fra sit vinterbo endnu. Og spørgsmålet er om Løvsangeren fortsat vil slå sig ned på Amager Fælled? 5000 boliger med støj, lys og mennesker der vælter ud i området, vil give så mange forstyrrelser, at fuglene finder andre steder at yngle. Amager Fælled er det sidste sted i København, hvor man kan opleve Løvsangeren, så hvis området bygges til med menneskeboliger, så forsvinder Løvsangeren for stedse.

Hvis du gerne fortsat vil møde Løvsangeren på Amager Fælled, så skriv til din lokalpolitiker, skriv til By&Havn, skriv til PensionDanmark og bed dem om at standse deres invasive og irreversible undersøgelser nu. Klag over deres invaderende opførsel i et område som huser rødlistede væsner og som er yngleplads for de sidste af Købehavns Løvsangere.

Billeder:

Niels Lyksted -tak for lån

Kilder:

https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=13120

http://www.naturporten.dk/.../danmar.../fugle/item/lovsanger

https://da.wikipedia.org/wiki/Sangere

https://da.wikipedia.org/wiki/L%C3%B8vsangere

https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=597

http://www.luontoportti.com/suomi/da/linnut/lovsanger

http://denstoredanske.dk/Nat.../Zoologi/Fugle/l%C3%B8vsanger

http://denstoredanske.dk/Natur_og.../Zoologi/Fugle/sangere

Forrige
Forrige

Martsviol

Næste
Næste

Grønbenet rørhøne – Gallinula chloropus