Nældens takvinge - Aglais urticae
Når Nældens takvinge er en af de første sommerfugle vi møder, er det fordi den overvintrer i sin voksne, imago, form. Måske har hun sovet i en hul træstamme, måske overvintrer han i dit redskabsskur, måske i brændestablen. Nældens takvinge er glad for menneskeboliger og det hænder de beslutter sig for at sove vintersøvn i vores stuer. Hvis du ser en indenfor, som måske vågner om vinteren, så sæt den ud, hvor det er lidt køligt, ellers overlever den ikke. Nu må de dog gerne vågne, for det er tid for dem at flyve ud i verden og finde et territorie og en mage.
Hannerne er meget territorieale væsner. De jager både andre sommerfugle og tilfældige insekter ud af deres område, men ser de en mageløs hun, glemmer de alt omkring sig og drøner efter hende. En magegal han vil således flyve ganske langt for at gøre indtryk på hunnen, og han må forfølge hende ind til aftentid, hvor parringen finder sted.
Som navnet, både det latinske og det danske, antyder, lægger Nældens takvinge sine æg på Brændenælder (Urtica spp.). De ser ud til at foretrække den Store nælde (U. dioica), men æg og larver findes også blandt Liden nælde (U. urens). Når larverne klækkes i løbet af maj og juni spinder de bladene sammen til et skjulested og den første tid lever de sammen. Senere kryber de ud af skjulet, men hele deres larveliv lever de af Brændenældens nærende blade. Sommerfuglen lægger næsten altid sine æg i de planter der står yderst i et område med Nælder, og det er også her man oftest finder de små kolonier af larver. Hvis du sanker brændenælder, så tjek om der er æg og larver, inden du høster. Æggene lægges næsten altid i topskuddene.
I 2008 udkom "Sommerfugledalen – et requiem" af Inger Christensen og det er min absolut yndlingsdigtsamling. Der er tale om en sonetkrans. En sonetkrans består 15 sonetter, hvor de 14 første sonetters første linje danner den sidste 15. sonet. Hver sonet består af 14 linjer, sat samme i to firlinjede vers, kvartetter, og to trelinjede vers, terzetter, og den sidste linje i det første digt er første linje i det næste digt. Matematik, sprog og naturvidenskab i skøn forening. Digtsamlingen rummer et væld af sommerfugle, men ikke Christensens yndlingssommerfugl, Citronsommerfuglen (Gonepteryx rahmni), fordi dens rytme ikke passer med det jambiske rimmønster sonetten benytter sig af. Nældens takvinge er nævnt, den må bære digtet på sine vinger, så I får selvfølgelig sonet XIV her:
"Ser dig an fra sommerfuglevingen,
det gør jo kun lidt sommerfuglestøv,
så fint som intet skabt af ingen,
et svar på fjerne stjerneformers løv.
Det hvirvles op som lys i sommervinden,
som glimt af perlemor og is og ild,
så alt hvad der er til i sin forsvinden
forbliver sig selv og aldrig farer vild,
så det som ildfugl, iris, isblåfugl
gør regnbuen til jordens sommerfugl
i jordens egen drømmesynske sfære,
et digt som nældens takvinge kan bære.
Jeg ser, at støvet løfter sig en smule,
de stiger op, planetens sommerfugle."
(I. Christensen, 2008)
I løbet af sommeren, mens deres larvebørn æder sig store, dør de overvintrede voksne sommerfugle af Nældens takvinge. Deres cyklus er til ende. Nu er tiden kommet til næste generation, som ligger i deres pupper og går i opløsning, så de kan genskabes som voksne sommerfugle. Man kan således også møde Nældens takvinge i begyndelsen af efteråret, hvor den leder efter et godt sted at overvintre. Helt ind i oktober ses denne Danmarks nationalsommerfugl flyvende, så man kan sige, der er tale om en forårs-, men også efterårsbebuder.
Nældens takvinge kaldes også Lille Ræv på grund af dens smukke orangerøde farve, og hvis du begiver dig ud på Amager Fælled på en solskinsdag, så kan du allerede nu møde denne skønne sommerfugl.
Billede:
Dan Clausen Hansen – tak for lån
Kilder:
http://www.danske-natur.dk/urticae.htm
https://www.naturhistoriskmuseum.dk/.../n%C3%A6ldens...
https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=784
https://mst.dk/.../artsleksikon/insekter/naeldens-takvinge/
https://www.naturporten.dk/.../ins.../item/naeldens-takvinge
https://www.danmarksinsekter.dk/aglais_urticae.shtml
http://denstoredanske.dk/.../Sommer.../n%C3%A6ldens_takvinge
http://www.disorder.dk/.../takvingefam.../naeldens-takvinge/
https://da.wikipedia.org/wiki/N%C3%A6ldens_takvinge