Riddergøgeurt – Orchis militaris

I den nordlige del af Amager Fælled, godt beskyttet af to hegn -et der holder kvæget ude, og et der holder sneglene væk, står Danmarks eneste eksemplar af den Orkidé der kaldes Riddergøgeurt. Men han har ikke altid været den eneste af sin slags her i landet, for i 1981 opdagede man ved Mariager Fjord en lille gruppe Riddergøgeurter. De stod der og lyste op med deres klare lyserøde nuancer, midt i et kalkbrud ved Assens. Der er ikke noget at sige til, at de besluttede sig for, at slå sig ned netop der, for Riddergøgeurter elsker kalkholdig jord. Ret hurtigt blev man i Mariager Kommune, Danmarks Naturfredsningsforening og Skov- og Naturstyrelsen enige om, at de orkidéer var bevaringsværdige, og man fik endda Århus Amt og lodsejeren med på idéen. De fem parter indgik en aftale om, at området ikke måtte ændres og en fredningssag blev påbegyndt i Fredningsnævnet. I 9 år, fra 1981 til 1989 fik Riddergøgeurterne lov at leve i fred i et kalkbrud ved Mariager Fjord. Men så en dag var alle orkidéerne væk. Nogen havde besluttet at fylde kalkbruddet med jord og udjævne området, i udviklingens navn selvfølgelig. Så de sjældne orkidéer blev levende begravet. Fra 1989 og frem til 2016 fandtes Riddergøgeurten ikke længere i Danmark og planten blev rødlistet som forsvundet.

Men så, i 2016, da biologen Nikolaj Correl, gik rundt på Amager Fælled og kiggede på planter, gjorde han et sensationelt fund. Foran ham stod pludselig en Riddergøgeurt og tronede. Der er nok tale om en svensker, for den nærmeste bestand af Riddergøgeurter findes i det nordøstlige Skåne. Riddergøgeurtens frø er ganske små, og det er ikke usandsynligt at et frø er kommet med vinden eller en af de mange trækfugle, der hvert år besøger Amager Fælled. Siden 2016 er der blevet holdt godt øje med Riddergøgeurten og han har, som skrevet, fået hele to hegn. Riddergøgeurten ankom på det helt rigtige tidspunkt, for han er en fredet plante, en plante man ikke må beskadige, ikke må grave op og ikke må ødelægge. Han er en plante, hvis levested beskyttes, fordi han har stukket sine rødder i jorden lige der. Så vi takker ham og alle hans små Orkidésoldater, Ægbladet fliglæbe, som står omkring ham i tusindvis. For var det ikke for ham, så var den nordlige del af Amager Fælled nok blevet jævnet med jorden, ligesom man gjorde med kalkbruddet i 1989. I mellemtiden er vi dog blevet mere opmærksomme på vigtigheden af, at bevare vores natur og den artsrigdom der findes i Danmark. Vi er blevet klogere og accepterer, at udviklingen sommetider må vige, så de grønne væsner, der giver os den luft vi indånder, har plads til at leve deres liv i fred og ro.

Det siges at der, efter Syndfloden havde hærget verden på Guds bud, kun var grønne, brune og blå farver tilbage i verden, men oppe på himlen lyste en enkelt regnbue i alle tænkelige farver. Det var jo en noget dramatisk begivenhed, den stormflod og livet ombord på dyrenes ark, og alle englene i himlen fulgte med i Noahs bestræbelser på at holde de mange dyr og væsner i live længe nok til at vandene kunne trække sig tilbage. Til sidst, da Noah igen kunne begive sig ud af det store skib, sad der så mange engle på regnbuen med øjne på stilke, for at følge med i begivenhederne, at regnbuen brast under deres vægt. Det farvede glas fra regnbuen dalede ned over jorden og forvandledes til de farverige Orkidéer. Hvis man lægger sig ned på knæ, og kravler helt tæt på en Orkidé, så man sidder ansigt til ansigt med en af dens blomster, så vil man opdage, at de ligner små alfeagtige væsner, eller måske engle, hvis man tror på den slags. Hvis man kniber øjnene lidt sammen, kan man faktisk let forestille sig, at det er plantens sjæl, der har fået form og at man netop i det øjeblik bliver iagttaget af dette alien-væsen. Orkidéer foretrækker normalt fugtige og varm omgivelser, og de fleste arter lever da også i regnskovene rundt om i verden, men nogle få arter er trods vejrforholdene vandret så langt nordpå som til Skandinavien og dem kan vi møde ude i den vilde natur og glæde os over. Derfor skal der aldrig bygges så meget som et skur på Amager Fælled.

Billeder:

Morten Sørensen

Nikolaj Kirk

-tak for lån af billeder

Kilder:

https://www.haveabc.dk/16/orkid%C3%A9er

https://www.tv2lorry.dk/.../sensation-sjaelden-og-vild...

https://da.wikipedia.org/wiki/Ridderg%C3%B8geurt

http://www.dk-orkideer.dk/.../Orc.../Orchis%20militaris.html

https://botaniskforening.dk/ridder-gogeurt-genfundet-i.../

http://www.luontoportti.com/.../kukkakasvit/ridder-gogeurt

https://www.naturbasen.dk/art?id=3301

https://kbhliv.dk/.../05/29/hvor-fredet-er-en-fredet-orkide/

https://www.tv2lorry.dk/.../sjaelden-blomst-er-nyt-vaben...

https://naturparkamager.dk/.../guide-til.../dyr-og-planter/

Forrige
Forrige

Det underjordiske plantenetværk

Næste
Næste

Haren