Amager Fælled Venner støtter klage til EU fra Farum Kassernes Grønne Venner

Med økonomisk støtte fra Amager Fælleds Venner har Farum Kasernes Grønne Venner sendt en klage til EU-Kommissionen.

Farum Kasernes Grønne Venner HAR, ligesom Amager Fælleds Venner, KÆMPET IMOD byggeri på et område, der er levested for stor vandsalamander. Det drejer sig om det tidligere kaserneområde i Farum, der er levested for den fredede stor vandsalamander, der er en såkaldt bilag IV- art, som er beskyttet af EU’s habitatsdirektiv. Protesterne og de mange klager har desværre ikke formået at forhindre byggeriet, der i dag står færdigt.

Farum Kasernes Grønne Venner mener, at sagens forløb viser, at EU’s habitatsdirektiv ikke er blevet implementeret i den danske byggelov. Der er tale om en principiel sag. Det er baggrunden for den aktuelle klage. Den manglende implementering betyder, at kommunerne ikke er forpligtet til at forholde sig til reglerne om levestedsbeskyttelse eller habitatsdirektivet, når der gives byggetilladelse. Derfor iagattages beskyttelse af bilag IV-arter ikke, når et byggeri er forenelig med en lokalplan og projektet er så lille, at dets miljøkonsekvenser ikke skal vurderes. Det er ofte tilfældet for mindre byggerier, der så får tilladelse til at blive opført, uanset om området er levested for habitatsbeskyttede arter.

“Direktivet iagttages derfor ikke af kommunale myndigheder eller administrative resursorganer, når der gives byggetilladelse, hverken i forhold til beskyttede arter og natur eller Natura 2000-områder”, står der i klagen der er sendt til EU-kommissionen af advokat Louise Faber på vegne af Farum Kasernes Grønne Venner.

Amager Fælleds Venner har valgt at støtte klagen fra Farum Kasernes Grønne Venner økonomisk, fordi de ikke selv har flere penge, og fordi vi er enige i, at der er tale om en principiel sag. Vi ser deres sag som et vigtigt supplement til den klage, vi selv har rejst over for EU-kommissionen om Danmarks manglende udpegning af egnede områder til beskyttede Natura 2000-områder. Vi mener, at Amager Fælled burde have været udpeget som Natura 2000-område efter habitatdirektivet. Vi ønsker, at EU skal få øjnene op for, at Danmark ikke tager ordentligt vare på beskyttelse af naturen og overholdelse af habitatsdirektivet.

I modsætning til byggeriet på kaserneområdet i Farum er det planlagte byggeri på Amager Fælled et projekt, der er omfattet af reglerne om miljøkonsekvensvurderinger. Her er habitatdirektivet implementeret i dansk lov. Det betyder, at kommunerne skal påse levestedsbeskyttelsen i forbindelse med miljøkonsekvensvurderingen. Derfor har vi kunnet anvende det danske klage- og retssystem ved klager over manglende overholdelse af habitatdirektivets regler i forbindelse med byggeprojektet på Amager Fælled.

Forrige
Forrige

Plan om hovedindgang på Amager Fælled udskudt

Næste
Næste

Amager Fælleds Venner har holdt møde med fem ansatte i kommunen om udviklingsplanen for Amager Fælled