Amager Fælleds Venner sender høringssvar mod vej gennem fredet Vestvold
Københavns Kommune har planer om at føre en vej tværs gennem den fredede Vestvolden. Amager Fælleds Venner har sendt denne kommentar til planerne:
HØRINGSSVAR TIL FORSLAG TIL "LOV OM ANLÆG AF NY VEJFORBINDELSE MELLEM TINGBJERG OG HUSUM I KØBENHAVNS KOMMUNE
Både Københavns Kommune og Folketinget har vedtaget fine planer og kommer med flotte hensigtserklæringer om betydningen af at bevare den nuværende natur, sikre mere natur, samt handle i forhold til den dybt alvorlige biodiversitetskrise, vi står midt i. Men som almindelige borgere får man indtryk af, at handling og ord slet ikke følges ad.
Senest fik vi den oplevelse ved at læse forslaget til anlægslov for en ny vej mellem Tingbjerg og Husum. Vejen skal gå midt igennem Vestvolden – et fredet naturområde med stor kulturhistorisk værdi. Et vigtigt grønt og rekreativt område, der er levested for mange arter, både dyr og planter, og som mange københavnere har stor glæde af. Nu er planen at pløje en vej midt gennem området til skade for både dyr, planter og mennesker.
Planen er en hån mod Danmarks fredningsbestemmelser. Når et område er fredet, er det jo fordi, man ønsker at bevare det. Det er efter vores mening en dybt alvorlig udvikling og helt uacceptabelt, når det ene københavnske naturområde efter det andet affredes, fordi kommunen og Folketinget ønsker at bygge eller anlægge veje.
I 2019 var det et stort område på Amager Fælled og Stejlepladsen i Sydhavnen, der begge blev affredet af Folketinget, fordi Københavns Kommune vil bygge boliger midt i naturen. Nu er det så Vestvolden, der skal affredes, fordi kommunen vil bygge en ny vej lige der.
I Københavns kommuneplan står der: “Kvaliteten af byens eksisterende grønne områder øges til gavn for borgernes livskvalitet, biodiversiteten og for at tilpasse byen til fremtidens klima.”
I Københavns biodiversitetsstrategi står der, at kommunen vil: “Sikre højere biodiversitet og større artsrigdom og mere og bedre natur i københavnernes hverdag.”
Det er det stik modsatte, der sker i virkeligheden, når vigtige naturområder affredes og ødelægges. Fredninger skal sikre, at naturen og kulturhistoriske værdier kommer i første række. Det må byudviklingen indrettes efter. Ellers giver det ingen mening.
Københavnerne ønsker mere natur i byen, ikke mindre. Det fremgår blandt andet af undersøgelsen fra 2022 i borgerpanelet i forbindelse med kommunestrategien. Her svarer 73 procent at det vigtigste i udviklingen af København er mere bynatur. Det spørgsmål topper listen.
Vi opfordrer kraftigt til, at politikerne begynder at lytte til befolkningen og efterleve løfterne om at sikre mere natur og bedre biodiversitet – drop planerne om vejen gennem Vestvolden.