Efter Byrettens kendelse: Borgergruppen Amager Fælleds Venner forsætter kampen mod byggeri

Desværre faldt kendelsen fra Københavns Byret den 7. december ikke ud til Amager Fælleds Venners fordel. Byretten gav os ikke medhold i, at det var i strid med reglerne for miljøvurderinger, da klagenævnene tilbage i december 2021 sagde god for det planlagte byggeri på Amager Fælled.

Det er selvfølgelig en stor skuffelse. Vi undrer os over, at kendelsen ser bort fra de forskellige afgørelser fra EU-domstolen, der taler til fordel for vores synspunkt, og som vores advokat Johan Løje fremlagde i Byretten. EU-domstolen har i sine afgørelser slået fast, at alle væsentlige oplysninger i en sag skal ud til offentlig høring. Det var ikke tilfældet i vores sag. Store mængder dokumenter med afgørende nye oplysninger kom frem under klagenævnenes behandling af sagen og kom aldrig i høring.

Vi forsøgte at få Byretten til at anvende domstolenes adgang til at stille spørgsmål til EU-domstolen. Det afviste Byretten desværre.

Efter kendelsen har koordinationsgruppen for Amager Fælleds Venner haft et møde med Johan Løje, hvor vi har diskuteret kendelsen, og hvad vi gør nu.

Vi er enige om, at vi vil søge Procesbevillingsnævnet om lov til at kære Byrettens afgørelse til Landsretten.

Derudover fortsætter sagen i Københavns Byret. Byretten har indtil nu kun taget stilling til, om de formelle høringsregler har været overholdt. Men det er kun et enkelt element i den sag, vi har rejst ved Byretten. Tilbage står hovedspørgsmålet om, miljøkonsekvensrapportens indhold samlet set var fyldestgørende. Det spørgsmål indbefatter en vurdering af, om klagenævnene har haft et tilstrækkeligt velunderbygget videnskabeligt grundlag for at fastslå, at projektet ikke vil skade raste- og ynglestederne for den habitatbeskyttede og fredede stor vandsalamander. Dette spørgsmål skal Byretten nu forholde sig til.

Flere har efter kendelsen i Byretten spurgt, hvorfor Amager Fælleds Venner ikke er gået direkte til EU med den overtrædelse af EU’s habitatsdirektiv, som vi helt klart mener er sket i forbindelse med byggeforberedelserne. Men det er desværre ikke muligt, forklarer vores anden advokat Louise Faber.

Vi kan ikke klage til EU over noget, så længe det danske klagesystem og de danske domstole kan tage stilling til spørgsmålet. Da EU’s habitatsdirektiv er implementeret i dansk lov, er det i det danske retssystem, vi skal rejse en sådan sag.

Men vi har kunnet indbringe en anden sag for EU. Vi har for over et år siden klaget til EU-kommissionen over Danmarks mangelfulde udpegning af beskyttede Natura 2000-områder. Flere gange er ansøgninger om at få udpeget Amager Fælled som Natura 2000-område blevet afvist. Den sag kan vi rejse i EU, fordi der ingen klagemuligheder er i Danmark på det område. Trods flere rykkere har vi endnu ikke hørt noget fra EU-kommissionen. Vi overvejer nu, om vi kan tage yderligere skridt i sagen.

Den 8. december modtog Amager Fælleds Venner brev fra Københavns Politi vedrørende vores politianmeldelse mod Københavns Kommune fra den 17. februar 2022 om de syv forsvundne kvasbunker, der fungerede som rastested for stor vandsalamaner. Politiet meddeler, at de ikke vil gøre noget ved sagen. Amager Fælleds Venner vil klage til statsadvokaten over den beslutning.

Udover de forskellige retslige spor vil koordinationsgruppen også optrappe de politiske aktiviteter mod byggeplanerne midt i den fantastiske natur på Amager Fælled. Vi vil på vores møde i januar diskutere, hvordan vi kan styrke arbejdet med for eksempel det problematiske i, at Fælledby bygger på en giftgrund, fokus på de alvorlige konsekvenser for dyre- og planteliv samt fornyet dialog med politikere, PensionDanmark med flere.

Kampen for at bevare HELE Amager Fælled fortsætter!

Forrige
Forrige

Referat og årsregnskab 2022 fra generalforsamling i Støtteforeningen Amager Fælleds Venner 13.december 2023

Næste
Næste

Amager Fælleds Venner vil anke afgørelse fra Byretten