Fjerde dag i Byretten: Der kommer afgørelse i retssagen d. 7. december

Foto af Københavns Byret samt Håkun Djurhuus, advokat for Fælledby.

Torsdag den 7. december klokken 13 kommer afgørelsen i den retssag, Amager Fælleds Venner har anlagt mod Miljø- og Fødevareklagenævnet samt Planklagenævnet. Det oplyste retsformanden ved afslutningen af dagens retsmøde, der var det fjerde og sidste i sagen.

Amager Fælleds Venner har anlagt sagen, fordi vi mener, at klagenævnenes afgørelse i december 2021, der sagde god for byggeplanerne på Amager Fælled, er i strid med reglerne for miljøvurderinger og lokalplaner.

På dagens retsmøde fik advokat Håkun Djurhuus, der repræsenterer bygherren Fælledby, ordet som den første. Fælledby blev part i sagen efter, at de søgte om og blev godkendt som såkaldt hovedintervenient. Djurhuus greb fat i Amager Fælleds Venners kritik af, at væsentlige dokumenter i sagen ikke har været i offentlig høring.

Amager Fælleds Venner og Danmarks Naturfredningsforening klagede tilbage i foråret 2021 over mangler i miljøvurderingen for det planlagte byggeri. Mens klagenævnene behandlede klagerne indsendte Fælledby en række yderligere rapporter og notater. Et centralt spørgsmål i retssagen er, om der var tale om helt nye oplysninger, der burde have været i høring, eller bare supplerende oplysninger, der sagde mere om det, der allerede stod i miljøvurderingen.

Det er “helt og aldeles normalt”, at der under en klagesag kommer nye partsindlæg og yderligere bilag, og at de ikke sendes i offentlig høring, erklærede Håkun Djurhuus.

Får Amager Fælleds Venner ret i sin påstand vil det være gift for klagesystemet, advarede Fælledbys advokat.

– Det vil betyde, at alle bilag, der kommer, mens en klagesag behandles, vil skulle ud i offentlig høring. Det vil være fuldstændig uholdbart, sagde Håkun Djurhuus.

By & Havn, der er medejer af Fælledby, deltog i retssagen som biintervenient. Deres advokat Jacob Schall Holberg sagde i sin procedure, at byggeriet på Amager Fælled er bestemt ved lov i forbindelse med, at Folketinget i 2019 affredede det planlagte byggeområde.

– Landets højeste politiske niveau har besluttet, at her skal bygges. At det er et lovbestemt projekt tillagde landsretten betydning, sagde By & Havns advokat.

Her henviste han til afgørelsen fra Østre Landsret i maj i år, som ophævede det byggestop, byretten havde bestemt.

Jacob Schall Holberg gjorde meget ud af, at offentligheden har haft alle muligheder for at deltage i høringen om byggeriet. Han erklærede også, at de nye rapporter, der kom under behandlingen af klagerne, alene havde supplerende karakter og bare bekræftede det, som allerede var kendt, og som man havde kunne skrive høringssvar om.

Helt modsatte synspunkter kom fra Johan Løje, advokat for Amager Fælleds Venner, da han fik ordet til replik.

Han påpegede, at den miljøvurdering, der forelå, da kommunen traf beslutning om byggeriet, havde store mangler, hvilket klagenævnene også påpegede. Der stod, at dele af byggefeltet var rasteplads for den fredede og habitatsbeskyttede stor vandsalamander. Men der stod intet om antal og hvordan man havde regnet sig frem til, hvilke afværgeforanstaltninger der var nødvendige for ikke af forringe områdets økologiske funktionalitet.

– Der skal videnskabeligt baseret viden til, men det var der ikke i miljøvurderingen, sagde Johan Løje.

– Der var utvivlsomt tale om nyt materiale, som kom under behandlingen af klagerne, tilføjede han og henviste til, at de nye rapporter omhandlede fuglearter, som der intet stod om i miljøvurderingen, et større område hvor der kunne være stor vandsalamander, samt en helt ny metode til at opgøre vandsalamandernes habitat på.

Johan Løje afviste også påstanden om, at byggeriet er bestemt ved lov. Det er en politisk beslutning, som er gjort mulig gennem en affredning vedtaget ved lov. Men det ændrer ikke på, at projektet ikke kan gennemføres for enhver pris. Der skal tages hensyn til regler og love, erklærede han.

Byretten skal også tage stilling til, om sagen skal forelægges for EU-domstolen. Det opfordrer Amager Fælleds Venner til, mens klagenævnene, Fælledby samt By & Havn finder det helt unødvendigt.

Skal sagen forbi EU-domstolen, vil Amager Fælleds Venner anmode om, at der igen erklæres byggestop.

I forbindelse med, at afgørelsen kommer torsdag den 7. december, gennemfører Amager Fælleds Venner et arrangement foran Københavns Byret fra klokken 12.30. Her vil være musik og taler af blandt andet advokat Johan Løje. Der kommer nærmere oplysninger.

Forrige
Forrige

Der indkaldes til generalforsamling i Støtteforeningen Amager Fælleds Venner

Næste
Næste

Tredje dag i Byretten: Fronterne trækkes op mellem klagenævnene og Amager Fælleds Venner