Almindelig Judasøre – Auricularia auricula-judae
Jeg ved ikke så meget om svampe. Deres verden er for mig både ukendt og mystisk, men jeg er nysgerrig, så i dag drog jeg ind i svampenes rige, for at finde Judasøre. Det er nemlig en af de svampearter man kan finde året rundt og den vokser primært på Hyld. Så jeg drog ud for at finde gamle Hyldetræer på fælleden, og ganske rigtigt, der var de spøjst udseende svampe. Judasøre ligner et brunt øre, der vokser ud fra Hyldens bark. Farven varierer fra en meget lys brun til sortbrun, men de fleste er rødlige i nuancen. Svampen ser meget forskellig ud afhængig af vejret. I vådt vejr vokser den sig tyk, som når man kommer vingummi i vand, hvorimod den tørrer helt ind til en mørk gevækst i tørt vejr. Den ligner mest et øre i mellemfasen, hvor bagsiden af frugtlegemet ser ud som om det har blodårer.
Der findes to andre svampearter man kan forveksle Judasøre med: Håret Judasøre (Auricularia mesenterica) og Bleg Bævreskive (Neobulgaria pura var. Foliacea). Heldigvis vokser Håret Judasøre udelukkende på Elmetræer, så hvis man nøjes med at lede efter den almindelige variant på Hyld, så er man på den sikre side. Bleg Bævreskive er meget mindre end Judasøre, lysere i udseendet og uden Judasøres små hår og rynker. Bleg Bævreskive er desuden meget slimede, nærmest klæbrige på undersiden.
Når det er vigtigt at skelne Almidelig Judasøre fra andre svampe, er det fordi der er tale om en spisesvamp. Den er ikke så kendt herhjemme, men meget populær i Asien. I Kina kaldes Judasøre for Træøre, et ganske passende navn. Svampen smager ikke at noget særligt, men har en meget mystisk konsistens. Den egner sig til supper, salater og sammenkogte retter og kan indtages i både rå og tilberedt tilstand. Man skal dog undlade at forsøge at stege den på panden, da den så opfører sig som popkorn og der hurtigt er svamp i hele køkkenet. Man kan samle og gemme Judasører, fordi den er nem at tørre efter man har rengjort den og i tørret tilstand kan den holde sig længe. Når man senere vil spise den lægges den bare i blød i vand og er klar, når den er svulmet helt op. Svampen er rig på jern, kalium og magnesium og indeholder desuden fosfor, silicium og vitamin B1.
Hvis du er blevet nysgerrig på hvem dette forunderlige Træøre er, så må du en tur på fælleden og finde gamle eller døde Hyldetræer, for der vokser svampen bedst. Det er frugtlegemet du skal se efter, det er mellem 2-10 cm i diameter og vokser i rækker efter hinanden eller alene i Hyldens furede bark. Svampen er nok nemmest at få øje på i vådt vejr, hvor den vil være lidt større, men tilgengæld er den mørkere i farven i tørt vejr. Jeg har mødt den på Hyldetræerne langs den sti der strækker sig fra kofoldene til hestefoldene, den sad i barken og lyttede på omkring halvdelen af de levende træer og næsten alle de døde. Se efter den på døde grene og op ad stammen.
Der knytter sig selvfølgelig en historie til navnet Judasøre, det er en lidt makaber fortælling, men I får den alligevel: Det siges om Judas, at han efter at have forrådt Jesus, blev så tynget af skyld, at han hængte sig i et Hyldetræ, men det brød Hylden sig slet ikke om, så hun lod sine grene blive hule. Grenen Judas hang i, kunne derfor ikke bære hans vægt og han faldt ind mod Hyldens stamme. Der hvor hans øre rørte Hyldens bark, voksede svampen frem.
Har du mødt Judasøre? Har du taget billeder, kender du til andre historier om denne mystiske lyttende svamp? Eller har du måske prøvet at spise Træøre? Så del gerne din fortælling med os andre.
Kilder:
http://www.vestrehus.dk/Svampe/baevresvampe.htm...
http://www.fanonatur.dk/default.asp?Site=Indhold&id=192
https://www.shroomi.dk/judasore/
https://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?page=1...
https://naturguide.dk/judasore-%E2%80%93-en-spiselig.../
https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=2758
https://da.wikipedia.org/wiki/Almindelig_Judas%C3%B8re
https://svampe.databasen.org/taxon/10934