Skovmusen - Apodemus sylvaticus
Der lever mange mus på Amager Fælled, flere arter og flere familier. Skovmusen hører til den familie af gnavere der kaldes ægte mus (Muridae), hvorimod den lille Markmus, som også lever på fælleden, hører til en anden familie, nemlig en underfamilie (Arvicolinae) af Studsmus-familien (Cricetidae). Der findes flere familier, som rummer væsner, vi lægfolk ville kalde mus, men de er hver især så forskellige fra hinanden, at de har fået deres egen familie i den videnskabelige klassifikation. Fælles for dem alle er dog at de tilhører ordenen gnavere (Rodentia).
Det fællestræk alle familier under gnaver-ordenen har, er deres særegne tænder. De forreste tænder i en gnavermund er lange, buede og de vokser hele gnaverens liv. Det er ganske enkelt nødvendigt, fordi gnavere ellers lynhurtigt ville slide deres fortænder ned til gummerne med alt det gnaveri de hele tiden foretager sig. Ikke nok med at tænderne vokser hele tiden, det slid der dagligt sker på tænderne, holder dem knivskarpe, fordi tænderne slides skråt imod hinanden, når en gnaver gnaver. Det er med disse skarpe tænder gnavere åbner nødder og frø og gnaver barken af træener så let som ingenting. Udover at hjælpe f.eks. Skovmusen med at komme ind til den lækre nøddekerne, er tænderne også et ganske godt forsvarsvåben mod alle de mange andre væsner, der gerne vil æde Skovmusen.
For Skovmusen er efterstræbt af både Ræven, Musvågen, Snogen, Hejren og mange andre af fælledens rovdyr, så han må være hurtig til bens og god til at gemme sig. Skovmusen lever derfor en stor del af sit liv under jorden, hvor den udgraver gangsystemer og huler, som om vinteren kan nå hele 25-50cm ned i jorden. Det er meget almindeligt at Skvomusen i de kolde vintermåneder flytter sammen i familier, hvorimod de i ynglesæsonen bliver mere territoriale og ikke lever så tæt. Selvom det er med livet som indsats må Skovmusen dog op på jorden for at søge føde, og for at undgå at blive andres mad, er han iklædt en god camouflagepels i brunlige nuancer og han er mest aktiv om natten.
Skovmusen er ikke en kræsen fætter, men sætter tænderne i den føde den nu kan finde. Skovmusen mad inkluderer rødder, bark, insekter og orme, men den foretrækker dog plantefrø, som er så praktisk pakket ind fra naturens hånd, at de kan holde sig længe, hvis de graves ned i forrådskamre. På den måde er Skovmusen en af de vigtigste agern-spredere, for der vil altid være nogle agern han glemmer, hvor han har gemt og de vil spire og med tiden blive til kæmpe Egetræer. Da Skovmusen foretrækker frøkerner, er den søgt ud af skoven og ind på landmandens marker, hvor den tager for sig af retterne, og derfor er navnet noget misvisende, da der faktisk slet ikke bor særligt mange Skovmus i vores skove. Det er derimod Halsbåndmusen der regerer i skoven.
Du kan hvis du er heldig møde den lille vævre Skovmus på Amager Fælled. Jeg har mødt ham et par gange ved den sti der løber langs med kofolden mod vandrehjemmet. Det er et hurtigt lille væsen, men hvis man går stille, kan man overraske den, og hvis man kigger godt efter kan man se indgangene til dens huler. Oftere er det dog rovdyrenes jagt på Skovmusen og andre små gnavere, man kan være heldig at opleve. Hejren som står og spejder efter den brune puslen, Ræven som gør sit karakteristiske spring eller Musvågen som suser ind over de åbne marker.
Skovmusen har levet i Danmark i tusindvis af år. Der er fundet knoglerester fra den sene jægerstenalder, men man mener musen har levet her siden den sidste istid.
"En nat blev en Løve vækket af, at små kolde Musepoter trampede hen over dens krop. Sur blev Løven over sådan at blive vækket fra sine drømme, og han greb den lille Mus og skulle lige til at spise den, men Musen bad Løven om nåde, og lovede en dag at gengælde gerningen, hvis Løven lod den slippe. Det morede Løven, for hvornår skulle han nogensinde få brug for hjælp fra så lille et væsen? Men han slap alligevel Musen fri. Så hændte det at Løven blev ubehjælpeligt fanget i et net, og han brølede i angst. Det hørte den lille Mus, som ilede til for at hjælpe -og på ingen tid havde han befriet den store Løve fra nettet." Således fortæller Æsop om Musen og Løven, moralen, ja den må du selv gætte dig til.
Har du mødt Skovmusen? Har du historier, billeder eller viden om Skovmusen du vil dele med os andre?
PS: Facebook har gjort et eller andet med deres algoritme, som måske betyder du ikke vil få disse fortællinger om fælledens væsner i dit feed. Det kan du ændre på, hvis du også fremover vil læse med, ved at holde musen over "Following" og så klikke på "see first". På den måde indikerer du overfor facebooks algoritme, at du gerne vil følge siden.