Knopsvane – Cygnus olor

I disse måneder er der ikke mindre end tre arter af Svaner på spil i Danmark: Den kendte Knopsvane, Sangsvanen (Cygnus cygnus) og Pibesvanen (Cygnus Columbianus). Man kan skelne Knopsvanen fra de andre på næbbet, hans næb er stærkt orange med den karakteristiske sorte knop, de andre arters næb er gult og mangler knoppen.

Knopsvanen foretrækker at leve i små søer og moser med åbent vand, hvor der er gode redepladser og græsningsmuligheder. Svanen er nemlig en græsser og den bruger sin lange hals til at nå forskellige planter der vokser på søbunden, f.eks. ålegræs, vandaks, søsalat og kransnålalger. Med tiden har Knopsvanen iagttaget træksvanerne og han har lært at man også kan græsse vinterhvede, raps og græs på land. Svanen er et meget territorialt væsen. Når et par har fundet hinanden og et egnet hjem, forsvarer de det med næb og vinger og de tåler ikke andre Svaner i deres sø. Således må Svanerne dele alle de mange små vådområder mellem hinanden og det er derfor man ofte kun ser et Svanepar i den lokale sø.

Der er dog sket noget mystisk i Danmark. Svanerne har oprettet kolonier og det viser sig at være en gevinst for dem. Egentlig begyndte de at leve tættere sammen af ren og skær nød. Deres søer blev algeforurenede pga. udløbet kvælstof og bestanden blev alligevel større og større, de tog fjordene i brug og accepterede at leve på havet som en anden Måge. Men det var ikke nok, der måtte en urbanisering til og nogle Svaner flyttede sammen. I 1970'erne lå verdens største koloni af Knopsvaner derfor i Ringkjøbing Fjord. Det er genetisk bestemt, hvilke Svaner der kan acceptere livet i kolonierne og hvem der holder på traditionerne og foretrækker egen sø. Hvert år mødes Svanerne dog i juli-august for at holde ting og skifte svingfjer. I halvanden måned er de forsvarsløse og ude af stand til at flyve, og så er det trods alt meget godt at stå sammen i flok.

Der er omkring 4-5000 ynglende Svanepar i Danmark, om vinteren kommer nogle til nordfra og enkelte flyver til Holland eller længere sydpå. Det er en ret stor bestand for et lille land, og det har heller ikke altid været sådan med Svanen. I dag er den store hvide fugl fredet, men for 100 år siden havde jagt på Svanen næsten ført til dens udryddelse her i landet. Kun 3-4 ynglende par overlevede. Men fredningen fungerede og de smukke hvide fugle findes nu over det hele i landet.

Svanen er et yndet motiv i litteratur og kunst. Vi kender H. C. Andersens eventyr om den stakkels grimme ælling der efter megen trængsel endelig finder hjem, der findes desuden et folkeeventyr om en ond stedmoder, der forvandler sine syv stedsønner til svaner, så de må flyve rundt på hvide vinger i årevis, indtil deres søster redder dem og i græsk mytologi findes forvandlingsmyten om Leda, som forføres af Zeus i skikkelse af en Svane. Der er endda også et stjernebillede, en stol og en sang fra middelalderen opkaldt efter Svanen. Hvor de fleste motiver hylder Svanens skønhed, så handler sangen om en Svane der skal spises og det viser fund i køkkenmøddinger at man har gjort i stor stil i tidligere tider.

Har du lyst til at møde Svanen, så er der rig mulighed for det på Amager Fælled, for vi har vores helt eget Svanepar. De holder til i kanalerne og på Grønjordssøen, hvor de padler majestætisk rundt og puster sig op overfor Gæssene, som ikke skal tro de er noget.

Hvis man skulle se Svaner som ligger helt stille ude på vandet i disse kolde tider, så skal man helst ikke forstyrre dem for meget. Svanen kan nemlig, hvis det bliver meget koldt, gå i en form for dvaletilstand for at spare på energien. Denne tilstand kan vare op til en måned og det kan betyde døden for Svanen, hvis hun forstyrres.

Har du en fortælling om Svanen? Har du mødt den og taget dens portrætbillede? Så del endelig med os andre

Billeder:

Niels Lyksted -tusind tak for lån

Kilder:

https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=01520

https://www.naturhistoriskmuseum.dk/.../Fugle/Knopsvane

http://www.skoven-i-skolen.dk/content/knopsvanen-0

http://www.fugleliv.dk/.../knopsvanen-danmarks...

https://da.wikipedia.org/wiki/Knopsvane

https://da.wikipedia.org/wiki/Svaner

https://www.dof.dk/om-dof/nyheder?nyhed_id=707

Forrige
Forrige

Piletræ – Salix sp.

Næste
Næste

Vandspidsmus – Neomys fodiens