Piletræ – Salix sp.
Der findes 25 arter af pil i Danmark og omkring 400 arter af pileslægt i verden, desuden kan flere af dem bestøve hinanden, så der forekommer utallige krydsninger. Nogle arter fremstår som træer og kan blive vældig høje, f.eks. Sejlepil (S. caprea) og Hvidpil (S. alba), andre er mere buskagtige f.eks. Gråpil (S. cinerea) og nogle kryber langs jorden f.eks. Krybende Pil (S. repens). Man inddeler Piletræet i tre overordnede grupper: Vårpil, som blomstrer inden løvspring, Sommerpil og Polarpil, som består af nogle ganske små, men meget hårdføre arter, der kan vokse højt i bjergene og langt nordpå, hvor andre træer giver op, og således vokser f.eks. Uldpil (S. lanata) og Dværgpil (S. herbacea) i Grønland.
Pil er et pionertræ sammen med bl.a. Birk. Det betyder at piletræet er et af de første træer til at indtage et nyt område. Træet vokser sig hurtigt stort, men den hurtige vækst har sin pris og piletræer bliver sjældent ældre end 50 år. På fælleden kan man se, hvordan den hurtige vækst også nærmest får træerne til at kollapse om sig selv, træet kan simpelthen ikke bære sin egen vægt. Pil er dog stadig et temmeligt sejt træ, for selvom det er helt eller delvist kollapset, så skyder det bare en masse nye grene fra de gamle, hvilket skaber nogle fantastiske edderkoppelignende buskagtige træer. På et tidspunkt slutter det dog og piletræet dør, men så har det til gengæld dannet grobund for andre træer, f.eks. Bøg og Eg, som vokser langsommere og ikke gerne bevæger sig ud på de åbne vidder. Pil har desuden den egenskab at kunne vokse på meget fugtig jord, og derfor ser vi så mange forskellige piletræer på Amager Fælled. Særligt i det tidlige forår lægger man mærke til pil, når de dunede sølvskinnende gæslinger springer ud og giver fælleden et magisk skær. Gæslingerne er faktisk hanblomsternes rakler.
Piletræerne er tvebo, det betyder at der findes hantræer og huntræer, og pil bestøves af insekter. Derfor er Vårpilene også vigtige træer for de insekter der er tidligt på færde. Når træet er blevet bestøvet af et insekt, udvikler det sit frø, som senere sendes afsted i en klump af frøuld, så vinden kan føre det bort og Pil kan indtage nye områder. Det er via denne insektbestøvning, at Piletræet formerer sig på kryds og tværs af arter.
Navnet "salix" kommer fra de keltiske ord "sal" og "lis" som sammensat betyder "nær ved vand" og det passer jo ganske fint til piletræet som står og spejler sig i Grønjordssøen og langs de anlagte kanaler. Når man går forbi piletræerne langs kanalerne i det tidligere efterår kan der være noget sørgmodigt over dem, sådan som deres hængende grene forsigtigt strejfer vandoverfladen. Piletræet associeres da også i folketroen med sorg og tab, og nogle steder anses det for uheldsvangert at brænde piletræ. På Græsengen ved siden af hestefoldene findes en særlig sørgepil. Træet står lidt for sig selv og danner en smuk profil med sin store krone og hængende grene. Under dette smukke træ er der tradition for at lokale beboere begraver deres afdøde kæledyr og sørgepilen vogter over dem i døden.
Piletræet har heldigvis også mange gode egenskaber. Det vokser hurtigt, det baner vejen for ny skov og det bruges stadig i dag i forskelligt fletværk. Desuden indeholder pilebark salicylsyre, det aktive stof i hovedpinepiller -ja faktisk er hovedpinepiller som vi kender dem, kunstigt fremstillet efter stoffet i pilebark. I folkemedicinen har man fremstillet smertelindrende og febersænkende medicin fra piletræets bark. Purpurpil (S. purpurea) skulle være den bedste art på grund af det høje indhold af salicylsyre, men i folkemedicinen skælnes der ikke mellem arterne. Du kan lave din egen drik mod hovedpine og det er lige nu, når pilen sender saft og kraft ud i sine grene, at den er bedst. Jeg bruger små grene og kviste her i foråret, hvor raklerne får dem til at skinne som sølv. Skær nogle små grene og kviste af træet og skær dem efterfølgende i små stykker og kom dem på et glas, til det er ca. 1/3 fuldt. Fyld helt op med vodka, gerne 50%, men den almindelige på ca. 37% kan også bruges. Drikken er febersænkende og smertestillende når den er færdig, og den kan bruges efter 6 uger, men bliver stærkere jo længere den står og den må gerne stå i 6 måneder inden den filtreres. Bemærk at salicylsyren er hård mod mavesækken, så det er vigtigt kun at tage små doser, 5-15 dråber, 1-3 gange om dagen er nok. Og husk at takke træet
Har du mødt piletræet? Har du taget billeder med hjem? Eller er der steder, hvor jeg tager fejl? Så del gerne din viden, din fortælling og dine billeder om piletræet med os andre
Billeder:
Forår: Terese
Efterår: Morten Sørensen
Hvidpil: Lars Andersen
Tak for lån af billeder
Kilder
"Danmarks træer og buske", Møller og Staun, Koustrup & Co, 2015
"Danmarks vilde lægeplanter", Giversen, Brimer og Kristiansen, Gyldendal, 2014
"Under the Witching Tree", Boyer, Troy Books, 2016
http://www.skoven-i-skolen.dk/.../pil-seljepil-salix-capr...