Sjagger – Turdus pilaris

Sjaggeren ankommer i store flokke fra det nordlige Skandinavien engang i september, og en meget stor del af disse trækfugle slår sig ned for vinteren på Amager Fælled. Derfor kan man møde store flokke af disse noget larmende fugle, når de strejfer rundt og søger efter føde. Sjaggeren er i konkurrence med Solsorten om insekter, regnorme og bær og det kan komme til skærmydsler mellem de to nogenlunde lige store arter. Også Sjaggerne imellem kan der opstå skænderier over maden.

I modsætning til andre drosselfugle lever Sjagger i kolonier med helt op til 100 par. De bygger deres reder i høje træer, men foretrækker åbent land til fødesøgning, og da territoriet således sjældent rummer både fourageringsområde og redeområde, er det godt at være mange til at vogte rederne mod rovfugle. Sjaggeren har en lidt spøjs forsvarsteknik: Hvis en rovfugl eller et andet rovdyr angriber redeområdet, så vil Sjaggerne i samlet flok forsøge at jage denne væk ved at dykke angribende mod faren, hjælper det ikke vil de sende ekskrementer afsted efter indtrængeren indtil denne får nok og stikker af. Det er et ganske effektivt forsvar Sjaggeren har, for hvem har lyst til at få kastet lort i hovedet?

Fordi Sjaggerne lever i kolonier og dermed ikke skal beskytte territorie som andre fugle, har de ikke en artsspecifik sang, som skal fortælle at området er taget. Deres sang består i stedet af korte motiver, iblandet den karakteristiske sjak-sjak-lyd, der har givet fuglen dens navn. Du kan høre Sjaggerens sang her: https://www.fuglestemmer.dk/sjagger/ Sjaggeren er en ret ny ynglefugl i Danmark, først i 1960'erne flytte nogle enkelte par ind i Dyrehaven, de blev simpelthen hængende efter vintertrækket. Siden da er bestanden af ynglende Sjagger steget, for igen nu at være aftagende. Ofte er det et enkelt par, der beslutter at blive, men man kan også opleve større kolonier. Fuglene slå sig typisk ned i parker og villahaver.

Jeg møder Sjagger hver vinter på fælleden, når de suser rundt i store flokke fra træ til træ og fra busk til busk for at spise sig mætte i de røde bær. Det tog mig noget tid at finde ud af, at der var tale om Sjagger, men en fuglekyndig har gennem en ven, verificeret at det er rigtigt nok, det er Sjaggeren. Hvis du vil møde Sjagger er der stor mulighed lige nu, ja du kan nærmest ikke undgå dem, hvis du begiver dig en tur ud på Amager Fælled. Jeg synes det er skægt at tænke på, at for Sjaggeren er Danmark et af "de varme lande", det kan da godt lune lidt her i vinterkulden. Og når Sjaggeren er fløjet hjem, så ved man at nu er det forår, Sjaggeren smutter nemlig igen i marts-april, så den har tid til at komme hjem og ordne reden inden ynglesæsonen går i gang.

Sjaggeren bygger helst reden meget højt oppe i træerne, og da den bygger sammen med andre Sjagger, bliver det til et helt lille boligkompleks. Hunnen foretrækker en rede bygget af ler og græs, godt foret med mere græs. Her lægger hun i april eller maj 3-7 brunplettede, lysegrønne æg, som hun alene udruger, mens hannen sørger for mad. Efter ca. 14 dage er ungerne klar til at hakke sig vej ud af ægget, og de vil blive i reden i yderlige ca. 14 dage, hvor begge forældre passer på dem. Så er de flyveklar og der må skulle et modigt hjerte til, når man første gang skal prøve om vingerne kan holde 10 meter over jorden.

Sådan en Sjaggerkoloni kan larme en del, for i modsætning til fugle der bygger rede alene, så er Sjaggeren ikke bange for at afsløre redelokationen, fordi deres forsvar af området er fælles. Hvis de kan holde larmen ud, kan det være en fordel for andre fuglearter at bygge deres reder i udkanten af en Sjaggerkoloni, for på den måde at blive beskyttet af Sjaggerens forsvarsstrategi. Det ses engang imellem at sådanne smarte fugle skaffer sig ekstra redebeskyttelse via Sjaggervagtværn.

Har du mødt Sjagger på fælleden? Har du billeder, eller historier og viden om Sjaggeren, så del endelig med os andre

Billeder:

Stock billeder

Kilder:

https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=11980

https://www.naturhistoriskmuseum.dk/.../Nat.../Fugle/sjagger

https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=535

http://www.luontoportti.com/suomi/da/linnut/sjagger

http://naturstyrelsen.dk/nyheder/2010/jan/sjagger/

http://denstoredanske.dk/Natur_og.../Zoologi/Fugle/sjagger

https://da.wikipedia.org/wiki/Sjagger

Forrige
Forrige

Erantis – Eranthis hyemalis

Næste
Næste

Storbladet Elm – Ulmus glabra